Belajar KUFI bersama sifu

KENAPA ROSAKKAN SESUATU YANG BETUL Ramai penggiat kufi dewasa ini menganggap kufi2 lama tidak mengikuti hukum hakam kufi secara tertil. Memang tidak dinafikan, namun begitu kita tidak boleh menafikan bahawa hukum hakam ini telah ada dan bukan sesuatu yang dicipta oleh generasi baru.Sedihnya, dalam mengimprovasikan kufi silam , ada para penggiat yang mencacatkan lagi sesuatu…

MH370 and Bermuda Triangle Saga….

Aku bawakan cerita Bermuda Triangle ni selepas terlalu banyak conspiracy theories yg berjangkit-jangkit dalam social media berikutan kehilangan MH370 Penerbangan Malaysia yang masuk hari ni dah 5 hari hilang. Tiada kesan peninggalan yang boleh membawa pasukan penyelamat dan pakar-pakar merungkai misteri kehilangannya. Samada ia sudah musnah atau hilang di telan cerita ghaib semuanya menjadi satu persoalan serius…

Mind reading power? Mind Reading Technology?

Satu masa nanti kuasa membaca fikiran manusia mungkin menjadi lebih mudah. Mungkinkah kita boleh mengawal fikiran manusia lain dengan hanya merenung mata mereka. Mengawal dan memberi arahan supaya mereka melakukan seperti apa yang kita mahukan. Sekarang pun ramai yang boleh melakukannya. Mereka menggunakan teknologi pukau. Tapi mungkin suatu hari nanti orang yang biasa memukau juga akan terpukau dengan…

Most Earth-Like Planets

Selain dari bumi kemungkinan besar (menurut saintis) terdapat lebih kurang 3 buah planet yang boleh di diami oleh manusia.  (Kemungkinan besar lebih banyak Planet dijumpai, tapi belum dicanangkan antaranya GJ1214B)  Namun jaraknya yang terlalu jauh menyebabkan semuanya menjadi mustahil untuk manusia pergi ke sana. Untuk menghantar satu krew seperti yang di laporkan baru-baru ini ke Planet Marikh…

How to …….??? How to do anything…..

Bermulanya bulan September 2013, cuaca asyik tidak menentu sahaja. Hujan ribut memang perkara biasa. Saban hari hujan samada pagi atau petang akan turun tanpa signal. Kadang-kadang awan mendung tak sampai sepuluh minit hujan dah mencurah-curah. Kebiasaannya hari sabtu Ahad macam-macam aktiviti boleh dibuat. Tapi disebabkan cuaca yang sebegitu rupa duduk rumah bermain dengan anak adalah…

US Army’s Top Secret Arctic City Under the Ice

US Army’s Top secret? Projek Rahsia Tentera US?. Ia adalah suatu perkataan cliche yang bukan luarbiasa bila ada kena mengena dengan US. Mereka memang sentiasa mencari jalan meneroka perkara-perkara baru, atau teknologi-teknologi baru berkaitan dengan ketenteraan. Dulu ada projek Project Nutmeg, Project Aquiline, project 57, Project Kempster-Lacroix, Operation Argus dan banyak lagi. Mereka pernah mengadakan ujian membunuh biri-biri dengan renungan….

Facts That Will Completely Change Your Perspective On The World.

Change your perspective on the world . The facts that play with your mind. Through Mind Blowing.  What is mindblowing?  Intensely affecting the mind especially in producing hallucinations. psychoactive, psychotropic – affecting the mind or mood or other mental processes; “psychoactive drugs”. Wow….Susah juga nak fikirkan dari sudut Science. Tetapi dari sudut pengetahuan janggal aku adalah psikologi dari pemahaman minda terhadap sesuatu yang aku…

How Many Planets Are In The Universe? Berapa banyak agaknya Planet ini sebenarnya….

Bila membicarakan tentang planet kita hanya tahu tentang 9 planet. Iaitu  Mercury,Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune. Yang paling terakhir di temui ialah Pluto sekitar 1930an. Tetapi tahukah kita bahawa saintis mengatakan kemungkinan besar ada 18000 planet serupa dengan planet bumi di seluruh galaksi dalam sistem solar yang terdekat. Serupa tetapi tidak di ketahui adakah berpenghuni atau tidak. Namun itu pendapat sesetengah pengkaji bintang. Terdapat beribu-ribu lagi pengkaji yang mungkin mempunyai teori-teori mereka sendiri. Jika di ukur kepada maha luasnya milky way ini (keseluruhan galaksi cakrewala) kemungkinan ada berbilion, bertrilion bintang2…

Ancient Hi Tech Evidences….

Mungkin benar mungkin tidak tapi ada rasionalnya. Perjalanan alam ini semuanya di tangan Allah s.w.t. Andai kata teknologi telah berkembang sejak berzaman dahulu maka kita harus terima. Penemuan demi penemuan oleh saintis, pakar sejarah dan arkeologi samada benar atau tidak bukan persoalannya. Ada sesetengahnya telah dibukukan. Tapi kebanyakkannya masih dalam saluran perdebatan. Selama berabad kewujudan manusia moden tiada yang menyatakan…